photo825 травня 2019 року співробітники нашого Інституту* та їх сім’ї вирушили у подорож до знаменного історичного місця на українській землі – о.Хортиця. Подорож починалась з площі Конституції о 6 годині 30 хвилин ранку на комфортабельному автобусі.
Всіх дуже хвилювала погода. За прогнозами синоптиків – нас повинні супроводжувати грози… Майже так і відбулося, але… Харківська область нас трошки окропила дощем, як потім стало зрозуміло – на вдачу.

Їхали досить швидко. В продовж поїздки було дві 15-20 хвилинні зупинки для перепочинку… (фото 1a-1d).

Не встигнувши ще насолодитися краєвидами Харківщини, як приїхали до Дніпра, яке вже «прокинулося» від нічного відпочинку. Дорога до Запоріжжя була досить короткою, порівняно з відстанню від Харкова до Дніпра. На в’їзді в Запоріжжя нас зустріла екскурсовод – Жанна Григорівна, яка нас супроводжувала весь час нашої подорожі по Запоріжжю та на о.Хортиця.
Жанна Григорівна нам розповіла про історію Запоріжжя, яке засноване як фортеця Олександрівськ 28 серпня 1770 року, а в 1921 році 15 березня було перейменовано в Запоріжжя, про символ цього міста – ДніпроГЕС. (фото 2)

photo2

Фото 2

Ми проїхали по найдовшій вулиці міста – Соборному проспекту, познайомились з площами та іншими історичними та культурними пам’ятками міста.
Далі була подорож на катері по найбільшій річці України – Дніпру. Це була заворожуюча подорож. Неповторні краєвиди з водної артерії викликали захоплення у всіх нас. Фотокамери ніхто не випускав з рук. На катері відбувався броунівський рух. Всім хотілось як можна більше побачити та сфотографувати… (фото 3a-3d)

Особливо вразив прохід катера через шлюз. (фото 4a-4d)

Подорож по річці завершилась висадкою на берег та переїздом автобусом на о.Хортиця.
Переїзд на острів Хортиця – найбільший острів на річці Дніпро. Саме тут був реконструйований історико – культурний заповідник «Запорізька Січ», на території якого зведені: старовинна козацька фортеця, козацькі курені, будинок кошового отамана, школа, дерев’яна церква. Всі в захваті від побаченого! Саме в цьому заповіднику знімали фільм «Тарас Бульба». (фото 5a-5h)

Виступ козаків на Хортиці. Глядачам було продемонстровано козацькі забави та розваги – яскраві костюми, трюки на породистих конях, навички володіння батогом – все це у виконанні бравих козаків. (фото 6a-6d)

Трошки історії. Острів Хортиця у цифрах і фактах

Хортиця – найбільший острів на Дніпрі та найбільший річковий острів у Європі. Розташований у районі міста Запоріжжя нижче Дніпрогесу, унікальний природний та історичний комплекс. Протягнутий з північного заходу на південний схід, довжина 12,5 км та ширина 2,5 км. Площа острову сягає 2,5 тис. гектарів. У 2007 році був названий одним з “Семи чудес України”. Хортиця є історико-культурним заповідником, частиною геологічного заказника “Дніпровські пороги”. Острів є колискою зародження українського козацтва. Острів розсікає води Дніпра на два рукави – Нове Дніпро і Старе Дніпро. Долина Дніпра у районі Хортиці є єдиною ділянкою порогової частини річки, що зберігся. Хортиця й острови, що прилягають до неї оголошені геологічним заказником “Дніпровські пороги”.
У 1223 році Хортиця була місцем збору руських князів перед битвою з татаро-монголами на річці Калці.
Але найславетнішими часами для цих територій, мабуть, все ж так, були часи існування славетного лицарства – запорозького козацтва. Тут на невеличкому острові Мала Хортиця (біля острова Хортиця) у 1552-58 роках князь Дмитро Вишневецький побудував “укріплений городок” – фортецю. Вона стала праобразом всіх майбутніх січей.
Після Вишневецького, за різними джерелами на Хортиці побували такі козацькі ватажки як Яків Шах, Петро Конашевич-Сагайдачний, Марк Жмайло, Іван Сулима. Біля о.Хортиця, в січні 1648 року, починалося повстання козаків під проводом Богдана Хмельницького.
Не залишила поза своєю увагою цей острів і армія Російської імперії. В часи російсько-турецької війни 1735-39 років на прилеглих біля нього територіях, та безпосередньо на ньому була споруджена система укріплень – так званих редутів, для прикриття армії. А вже на, згадуваному, острові Мала Хортиця побудована суднобудівна верф. В той час біля Хортиці перебувало 408 кораблів різних типів, і в наші часи багато цих суден лежать на дні Дніпра, під товщею води. Археологи заповідника змогли підняти, дослідити й реставрувати декілька з них, зокрема, “Козацький човен”, “Бригантину” та “Дубок”.
У XVIII ст. Хортиця стає місцем козацьких промислів, тут вони облаштовували свої господарства – зимівники, де займалися мисливством, скотарством землеробством та бджолярством, але особливо популярним, звичайно, було рибальство.
Після розгрому Січи царськими військами 5 червня 1775 року Хортиця як подарунок Катерини ІІ дісталася князю Потьомкіну. У 1789 році Потьомкін передав острів до казни, а через рік у Хортиці з’явилися нові господарі – німці-меноніти.
Колонізуючи січові місця, цариця планувала знищити волелюбний дух Запоріжжя. Її розрахунки виправдалися: колоністи по-варварськи знищували вікові дібрави, липові гаї, зарості диких груш. Торгівля лісом була однією з найбільш прибуткових статей доходу. У грудні 1916 року німці, що жили на Хортиці, продали острів Олександрівській міській управі за 772 тисячі 350 рублів.
1965 рік – Хортиця стає Державним історико-культурним заповідником, який у 1994 році отримує статус Національного. (фото 7a-7g)

Познайомившись з фортецею, насолодившись краєвидами та чудовою і захоплюючою розповіддю екскурсовода Жанни Григорівни, ми вирушили додому на нашому «автолайнері».  (фото 8)

photo8

Фото 8

Їхали втомленими, але задоволеними – в спогадах та планах на майбутні подорожі.
Чи буде продовження подорожі?
Це залежить від усіх нас!
Давайте будемо більш активними, ініціативними…
Заходьте, пишіть**, дзвоніть…до Профкому.
Будемо разом думати, планувати, подорожувати…!!!
Сподіваюсь на плідну співпрацю.

На завершення, хочу від усіх нас подякувати Дирекцію Інституту за підтримку нашої подорожі та сподіваюсь на подальшу співпрацю на благо наших співробітників.
До всіх, з найкращими побажаннями,
Голова Профспілкового комітету
О.Лавринович

P.S. Більше фотоспогадів про екскурсію за посиланням
*)- у подорожі, разом з нами, прийняли участь співробітники Інституту проблем кріобіології і кріомедицини НАН України.
**) – Профком буде дуже вдячний всім Вам, якщо Ви надішлете на адресу lavr@ire.kharkov.ua свої враження від поїздки та побажання на майбутні подорожі (коли, куди поїхати, що подивитись…?).
Більше інформації про історичні місця ви можете знайти за наступними посиланнями:
Запоріжжя
Національний заповідник «Хортиця» та http://ostriv.org/
Хортиця. Заповідник серед міста
Острів Хортиця – Подорож в часи козацтва